Tények és tévhitek a gumiabroncsok öregedéséről

2019.03.13

Az gumiabroncs egy olyan termék, mely rengeteg műszaki újítást tartalmaz, Ránézésre egyszerűnek tűnik, belső összetevői mégis bonyolulttá teszik. Egy termék, melynek extrém erőhatásokat kell kiállnia, miközben biztonságban szállítja utasait. Egy termék, mely némi gondoskodást igényel ahhoz, hogy megőrizze teljesítményét. Egy termék, mely minden más termékhez hasonlóan nem örök életű, élettartama véges. Ezt az élettartamot számos tényező befolyásolja. Az anyag jellemző tulajdonságain kívül a használat körülményei, a sebesség, a terhelés és az éghajlati viszonyok is hatással vannak rá. Hasonlóan fontos a járműre felszerelt nyári gumi nyomása és a szezonális abroncscserére várakozó gumiabroncs tárolási körülményei a szervizben. Röviden, az abroncs öregedésére a használat és a karbantartás körülményei vannak a legnagyobb hatással.

Ha egy autógumi gyártás után bekerül egy raktárba, ahol megfelelően tárolják, nincs kitéve közvetlen napfénynek vagy egyéb tényezőknek, például szénhidrogéneknek, és ha például egy évet tölt így felhasználásra várva, akkor éppen annyit öregszik, mintha három héten keresztül autóra szerelve használták volna. Vagyis nem mindegy, hogy hogyan használnak vagy tárolnak egy gumiabroncsot, mert a termék teljesítményszintjét nem a tárolás időtartama határozza meg.
A Michelin csoport szigorú szabályokat, eljárásokat alkalmaz az abroncsgyártás és a raktározás során (az ETRTO által kiadott irányelvek), hogy a gyártás időpontjától függetlenül ugyanazt a teljesítményt és jótállást biztosíthassa minden eladott termékére.

Mégis hány év után kell mindenképpen lecserélni a gumikat?
A Michelin ajánlása szerint tíz év után, még akkor is, ha az autógumik nem érték el a kopási minimum szintet. Tíz év egy gumi tényleges élettartama, és öt év után már rendszeresen ellenőrizni kell az autógumik állapotát. Az abroncsnyomást egyébként is havonta érdemes ellenőrizni. Mivel ez a négy tenyérnyi felület az egyetlen kapcsolódási pont az autó és az út között, sok múlhat a gumiabroncsokon, ne feledkezzünk meg róluk!

forrás: michelin

Kiszállítás

Magyarország egész területén 800 Ft/db függetlenül az autógumi vagy a felni darabszámától

Ügyfélszolgálat

Autógumival, felnivel kapcsolatos kérdésed van?

Ügyfélszolgálatunk minden munkanap 9.00 és 17.00 óra között várja hívásod!

E-mail: info@autoguminet.hu
Telefon: +36 (1) 414-0954

Váltóméret kalkulátor

A gumiabroncs váltóméret kalkulátor segítségével Ön könnyen és gyorsan megtudhatja, hogy egy felniméret változtatáshoz pontosan milyen méretű autógumira van szüksége.

Próbáld ki most!

Abroncs és felni gyártók


Nyári és téli gumi

A nyári és a téli gumik, mind mintázatukban, mind összetételükben eltérnek egymástól, így alkalmazkodnak a megfelelő időjárási viszonyokhoz. Míg a nyári gumi legfontosabb tulajdonsága, hogy magasabb hőmérsékleten és nedves, vizes útfelületen is megfelelő biztonságot nyújtson, addig a téli gumi hideg időben, havas, latyakos úton nyújt biztonságot. Sűrű lamellái segítik a tapadást havas útfelületen, s összetételének hála nem változik a tapadása hideg időben sem.

© 2018 Gumi-Profi Team Kft. | 1037. Budapest, Csillaghegyi út 22. | Adószám: 10735442-2-41

Adatvédelmi értesítés

A weboldal ún. sütiket használ az autó szerinti keresés, kosár és a pénztár helyes működése érdekében. További leírást adatvédelem oldalunkon olvashatsz.