Nyári gumi 2019-es Autónavigátor teszt

Idén is elkészítették a szokásos nyári gumi tesztjüket az Autónavigátor szakértői. Most egy Skoda Octavia kombiját használva a 205/55R16 nyári gumi méret került vizsgálat alá.

A következő szempontok szerint történtek a mérések:
• Fékút 60 km/óráról száraz aszfalton
• Fékút 60 km/óráról nedves aszfalton
• Kigurulás 15 km/órás tempóról a gördülési ellenállás vizsgálatára
• Menetzaj 60 km/óránál
• Kanyarsebesség száraz úton: adott íven elérhető maximális sebesség
• Kanyarsebesség nedves úton: adott íven elérhető maximális sebesség
• Kopásállóság: a teszt végén látott kopási kép pontszáma

A száraz és a nedves mérésekhez más-más felületet alkalmaztak, de talán ennél is meghatározóbb, hogy a locsolt felület jóval alacsonyabb hőmérsékletű volt, mint a száraz aszfalt. A teszt során a száraz felületek 15-24 Celsius fok között változtak, míg a locsolt aszfalt a víz nagyjából 12 Celsius fokos volt. További meghatározó különbség, hogy száraz és nedves aszfalton más-más körívet használtak, a vizes felület nagyobb sugarú kört adott, így lehetett ott jóval nagyobb az elérhető tempó.

Lássuk a száraz aszfalton elért eredményeket:


Ha valakinek leginkább a száraz úton mért fékezhetőség (vagy a tartósság) számít, akkor az ő győztese a Michelin Primacy 4 lesz. Száraz úton minimális volt a Goodyear EfficientGrip Performance és a Michelin CrossClimate+ lemaradása is, de miként az látható, a Continental PremiumContact 6 és a négyévszakos Bridgestone WeatherControl A005 is 40 centis szóráson belül volt, a Hankook Kinergy Eco2 K435, a Firestone Roadhawk és a Barum Bravuris 5 is 0,9 méteren belül maradt. Száraz aszfalton nagy különbségek nem adódtak, a legtöbb abroncs a legjobbhoz mérten 1 méteren belül maradt, a négyévszakosok zöme azonban már nem, ahogyan a téli gumik sem, és itt még csak 60 km/órás tempóról volt szó. Ezért fontos - nagyon - az évszaknak megfelelő, leginkább nyári gumira váltás.

Akkor jöjjön a nedves aszfalt mérései:


Vízen fékezhetőségben már nagyobb különbségek adódhatnak, itt a Goodyear EfficientGrip Performance lett az első, azonban az mutatta az egyik legjelentősebb amortizációt is a teszt során. Az erősen kopó Goodyearhoz mérten 1 méteren belül maradt a Continental PremiumContact 6, a Bridgestone Turanza T005, a Michelin Primacy 4 és a Hankook Kinergy Eco2 K435 is. A négyévszakosok közül itt a Bridgestone Weather Control A005 tudott még jó eredményt elérni, a Michelin CrossClimate+ csak kielégítőt, ahogyan a használt, még szinte átlagos állapotú, 3 éves nyári gumiabroncs is a mezőny utolsó harmadában végzett. A használt és az új, teszt győztes téli gumi, valamint a négyévszakos abroncsok zöme itt is rosszul szerepelt.

Érdekes még a kanyarban elérhető legmagasabb sebesség, hiszen száraz aszfalton itt a már keményebb, kopottabb nyári gumi és a Michelin CrossClimate+ adta a legjobb eredményt. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a használt abroncsok kivételével vadonatúj szettek itt amortizálódtak a leginkább. A prémium abroncsok elég stabilan tartották a velük elérhető csúcstempót, míg az olcsóbb gumik kiszámíthatatlanabbak voltak. Ami pedig a leginkább ijesztő: a téli gumik érezhetően égett szagot adtak, amiből a nyári alapokra épülő Michelin CrossClimate+ és a Bridgestone Weather Control A005 kivételével a négyévszakosok is nyújtottak ízelítőt, hiszen azok is téli alapgumira készülnek.

És, akkor összesítsünk:

Nyilván nem nyúlunk mellé, ha a dobogón szereplő prémiummárkák nyári gumijaiból választunk, de ha az ár/érték arányt nézzük, a negyedik helyezett Hankook tűnik a legjobbnak. Ahogyan azt is meg kell jegyezni, hiába szerepelnek a középmezőnyben négyévszakos abroncsok is, azok egyrészt drágák, másrészt, átlag feletti kopást, amortizációt mutatnak. Az biztos, hogy egy kopott, bár még az előírásoknak megfelelő nyári vagy egy új téli guminál is jobb bármely nyári vagy négyévszakos, de új abroncs. A használt, akár csak "lejárásra" vagy lustaságból/időhiány miatt fent hagyott téli gumi pedig a létező legrosszabb és leginkább rizikós választás, amit a legkevésbé sem ajánlunk. Tessék ezek alapján, felelősséggel gumit választani!

 

Forrás: Autónavigátor

Hozzászólás

 

 

 

Nyári gumi és téli gumi

 

 

A nyári és a téli gumik, mind mintázatukban, mind összetételükben eltérnek egymástól, így alkalmazkodnak a megfelelő időjárási viszonyokhoz. Míg a nyári gumi legfontosabb tulajdonsága, hogy magasabb hőmérsékleten és nedves, vizes útfelületen is megfelelő biztonságot nyújtson, addig a téli gumi hideg időben, havas, latyakos úton nyújt biztonságot. Sűrű lamellái segítik a tapadást havas útfelületen, s összetételének hála nem változik a tapadása hideg időben sem.

Nyáron, hajlamosabbak vagyunk bátrabban közlekedni, hiszen azt gondoljuk, hogy nics ok rá, hogy az autó ne tudjon megállni időben. Ez persze tévedés, de egy jó minőségű gumiabroncs választásával csökkenthetjük a veszélyt. Fontos, hogy az autógumink megfelelő profilmélységgel rendelkezzen. A törvényi előírás 1,6 mm, de már egy 3-4 mm-es gumi sem alkalmas a biztonságos közlekedésre. Fontos, hogy mind a négy kerék azonos méretű, sebesség és terhelési indexű legyen. Fontos, hogy egy tengelyen egyforma minta legyen, hogy a menettulajdonság ne változzon. Persze szükség van arra is, hogy rendszeresen ellenőrizd a nyomást, így lesz megfelelő a biztonság.