Miért fontos az abroncsnyomás?

Kulcsfontosságú a légnyomás ellenőrzése Kulcsfontosságú a légnyomás ellenőrzése

Emlékszik rá, hogy mikor ellenőrizte utoljára az abroncsnyomást? Ha nem az elmúlt hónapban volt, akkor Ön valószínűleg az európai gépjárművezetők azon kétharmadába tartozik, akik az előírtnál alacsonyabb nyomású gumikat használnak. Fontos ez? Nos, eltekintve attól, hogy így gumiabroncsai a szükségesnél többe kerülnek Önnek, személyes biztonságát is kockára teszi. Sokan nem gondolnák, hogy mennyi minden múlik a helyes gumiabroncs nyomáson. Itt most megismerheti, hogy miért annyira fontos a megfelelő abroncsnyomás fenntartása, illetve milyen újítások vannak az ellenőrzésére.

Nagyobb biztonság, jobb teljesítmény a megfelelő abroncsnyomással!

Minden gumiabroncsot a jármű kézikönyvében megadott nyomáson való használatra terveznek. Természetes folyamatként átlagosan havi 0,069 bar nyomást elveszítenek, és a mi feladatunk az elveszett levegő pótlása. A megfelelő gumiabroncs-nyomásszint fenntartásával fokozhatjuk autónk biztonságát az utakon.

Ha nem megfelelő nyomású abroncsokkal vezetünk, az súlyos, akár halálos következményekkel is járhat. A legfontosabb körülmény az, hogy a gumiabroncson belüli hőtermelődés következtében megnő a gumi meghibásodásának veszélye. A defekt mindig veszélyes, nagy sebesség mellett azonban akár halálos is lehet.

A defekt is lehet a rossz abroncsnyomás következménye. A defekt is lehet a rossz abroncsnyomás következménye.

Másodszor, alacsony abroncsnyomás esetén a gépjárműveknek hosszabb a fékútja. Például egy 70 km/h sebességgel haladó jármű 5 méterrel hosszabb távon képes megállni. Végül nagymértékben megnő annak a kockázata, hogy nedves útviszonyok esetén elveszítjük az uralmat a jármű felett. Mindezen biztonsági problémákon túlmenően az alacsony abroncsnyomás a gépkocsi teljesítményére is kihat: a kevésbé precíz kormányzás következtében nehezebben lesz kezelhető az úton. Így nem csak a saját biztonságunkat veszélyeztetjük, hanem más autósokét is.

A felesleges költségek csökkentése

Mindannyian szeretünk könnyen és olcsón pénzt megtakarítani. Nos, a gumiabroncsok megfelelő nyomásának fenntartása csökkenti a fenntartási költségeket. Ha ezt elmulasztja, a gumik idő előtt és egyenetlenül fognak kopni, vagyis gyakrabban szorulnak cserére.

Egy papíron 25 000 km távolságra tervezett gumi például csak 20 000 km-ig bírja, ha nem megfelelő nyomáson használják. Mindennek a tetejébe még az üzemanyagot is pocsékolja a nagyobb gördülési ellenállás miatt. Az előírtnál 1,0 bar-ral alacsonyabb nyomású gumiabroncsok kb. 6%-kal több üzemanyagot fogyasztanak.

A gumiabroncsok a gépjármű és az útfelület közötti egyetlen érintkezési pontot jelentik. Ha gondoskodik róluk, ők is gondoskodnak Önről. A megfelelő nyomásszintet fenntartva optimalizálhatja gépjárműve teljesítményét és biztonságát, és mindeközben pénzt is megtakaríthat.

Erre a célra fejlesztették ki az abroncsnyomás-ellenőrző rendszert (TPMS), ami jelzi a sofőrnek, ha valamelyik gumiabroncsban kevesebb a nyomás. Így már a 2014. novemberétől forgalomba helyezett járműveknek rendelkezniük kell TPMS rendszerrel. A rendszert a műszaki vizsga során is ellenőrzik, így ha hibás a rendszer, akkor megbukik a vizsgán.

De mi is az a TPMS – abroncsnyomás-ellenőrző rendszer pontosan?

Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer egy, az autóba a gyártó által integrált rendszer, amely folyamatosan monitorozza a jármű kerekeiben lévő légnyomást. Alapvetően kétféle rendszert különböztetünk meg:
- direkt rendszer - a légnyomást egy, az abroncsban lévő szenzor méri
- indirekt rendszer - az abroncsban lévő nyomást a jármű ABS szenzora által méri.
A direkt rendszerek nagyon pontos értékeket képes mérni, továbbá azonosítja a problémás kerék pozícióját, parkolás közben is ellenőrzi a nyomást, illetve a pótkerék légnyomását is ellenőrzi. Ez a rendszer viszont időigényesebb és költségesebb, mint az indirekt rendszer, mivel a téli és nyári gumi szetthez is szükséges a szenzor. Amennyiben ezt mellőzné, akkor folyamatosan hibajelzést küld a központi rendszernek és kockáztatja a nem megfelelő abroncs nyomást.

TPMS szenzor TPMS szenzor

Az indirekt rendszerhez nem szükséges külön szenzor a nyomás érzékeléshez, hiszen ez a rendszer a kerék forgásából nyeri az információt. Ez természetesen azt is eredményezi, hogy parkoló helyzetben nem méri a légnyomást, így nem képes olyan pontos mérésekre, mint az indirekt rendszer.

Persze megfordul a fejünkben, hogy ugyan fel tudom-e szerelni a direkt TPMS szenzorokat én magam is?

Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer szenzorainak felszereléséhez szaktudás, illetve speciális eszközök szükségesek, így mindenképp azt javasoljuk, hogy forduljon szakemberhez. A direkt rendszerek szenzoraira kifejezetten ügyelni kell:

  • Minden kerékcserénél a szenzorok kisebb szervize is szükséges, fontos kicserélni a kopó alkatrészeket.
  • Új abroncsok esetében új szenzorokra is szükség van, amelyeket egy speciális eszközzel fel kell programozni (optimális légnyomás abroncspozíció, stb.), hogy megfelelően működhessen a rendszerben.
  • A szenzorokban lévő elemek állapotát is ellenőrizni kell a kerékcsere folyamán, hiszen ha azok már nem megfelelőek, úgy a szenzorok cseréje szükséges. (A TPMS szenzorok átlagos élettartama kb 4-5 év.)
  • Vannak után gyártott szenzorok is, amik több autó típushoz is megfelelőek, ezeket úgymond fel kell tanítani, hogy az autó felismerje a szenzorokat. Ehhez megint csak szükséges a szaktudás, illetve megfelelő műszer is.

Miért is jó a TPMS szenzor?

A folyamatos abroncsnyomás ellenőrzéssel növeli a vezetés biztonságát, állandó tájékoztatást nyújt a kerekekben lévő nyomásról. Így könnyen elkerülheti a fent említett többlet üzemanyag fogyasztást a megnövekedett gördülési ellenállás miatt. A nem megfelelő nyomás miatt kialakult gyorsabb gumi kopást megelőzheti, így a gumiabroncs élettartama sem fog csökkenni. A folyamatos monitorozásnak köszönhetően a nem megfelelő abroncsnyomás miatt bekövetkezett váratlan defektek és balesetek elkerülhetőek.

Hozzászólás

 

 

 

Téli gumi és nyári gumi

 

 

A téli gumik és a nyári gumik, mind mintázatukban, mind összetételükben eltérnek egymástól, így alkalmazkodnak a megfelelő időjárási viszonyokhoz. Míg a nyári gumi legfontosabb tulajdonsága, hogy magasabb hőmérsékleten és nedves, vizes útfelületen is megfelelő biztonságot nyújtson, addig a téli gumi hideg időben, havas, latyakos úton nyújt biztonságot. Sűrű lamellái segítik a tapadást havas útfelületen, s összetételének hála nem változik a tapadása hideg időben sem.

Téli körülmények esetén jobb tapadása az új téli guminak van, így tudjuk biztonságosan megállítani az autót, s a hírtelen kormánymozdulatokra is az tud jól reagálni. A téli gumi anyaga a nyári gumival szemben puhább, hogy az alacsonyabb hőmérsékleten is megfelelő tapadása legyen. A keményebb nyári gumi használata télen nem javasolt, mert nem megbízható. A hideg aszfalton a nyári gumi megkeményedik, nem jól tapad, csúszik.

Nyári gumi, Négyévszakos gumi, Téli gumi webáruházunkban

 Téligumi, nyári gumi vagy felnit? Nálunk a legjobb helyen jár! Autógumi webáruházunkban megtalálja a vezető téli gumi, nyári gumi és felni gyártók kínálatát. Autógumik széles választékát kínáljuk: nyári gumi, téli gumi, négyévszakos gumi, személyautó gumi, terepjáró gumi, kisáruszállító gumi. A választásban segítséget nyújt autógumi és felni keresőnk, ahol könnyedén kiválaszthatja, hogy milyen gumit keres, és tovább szűkítheti a keresést járműtípusra, gumi márkára, gumi méretre. Autógumi tanácsadó szolgáltatásunk segít Önnek a legideálisabb téli gumi, nyári gumi kiválasztásában, míg blogunkban érdekes híreket olvashat az autógumik világából.

 csatlakozz