Mi alapján válasszon téli autógumit?

A rossz választás balesethez vezethet A rossz választás balesethez vezethet

A téli autógumi választás fontos szempontjai

Három alapvető dolgot kell észben tartania ahhoz, hogy a helyes döntést hozza meg a téli autógumi felszerelésekor:

1. Az abroncs mérete
2. A helyi időjárási viszonyok
3. A használati körülmények

1. Az abroncs mérete

Az téli autógumi cseréjekor ellenőrizze, hogy a mérete megegyezik-e a gépkocsi eredeti abroncsméretével. Ha nem biztos a megfelelő méretben, akkor bátran hívja az Ügyfélszolgálatot, ahol segítenek önnek. Másik lehetőség, hogy megnézi a meglévő abroncs oldalfalát. Ebben segítséget nyújt egy korábbi bejegyzésünk. Ha az abroncsok felszerelése nem négyesével történik, akkor fontos figyelembe venni, hogy azonos tengelyre ne szereljen fel különböző típusú abroncsokat.

Változtatna az abroncs méretein?

Az abroncs méretének megváltoztatása növelheti a talajjal érintkező gumi területét. Ez jobb kormányzási és kanyarodási tulajdonságokat eredményez. Ez azonban általában keményebb rugózást idéz elő. Jobban érezhetők lesznek az útfelület egyenetlenségei. Emellett befolyásolja a fékezést, a motor teljesítményét, az üzemanyag-fogyasztást is. A biztonsága érdekében a lehető legnagyobb mértékben ragaszkodjon az eredeti külső átmérőhöz. Az optimális vezetési tulajdonságok megtartása érdekében inkább a keréktárcsa méretét változtassa. Amennyiben segítségre van szüksége, keresse ügyfélszolgálatunkat.

2. A helyi időjárási viszonyok

Az téli autógumiknak változatos időjárási viszonyoknak kell megfelelniük: eső, erős szél, köd, hó, jég stb. Ezek mindegyike érinti a teljesítményt, és a vezetési stílusát is a különböző időjárási körülményekhez kell igazítania. Hosszú út előtt ellenőrizze a gépkocsi és az abroncsok állapotát.

Vezetés nedves útburkolatontéli autógumi nedves úton

Ahhoz, hogy nedves útburkolaton is biztonságosan vezessen, fel kell ismernie, hogy ilyen időjárási körülmények között történő vezetés alapvetően különbözik a száraz időben történő vezetéstől. Ez különösen az esőre és a ködre igaz.
Nedves útburkolaton kopott abroncsokkal hosszabb a fékút. Az eső, havas eső a látótávolságot is csökkenti. Jelentősen nő az aquaplaning veszélye is.

Nedves útburkolaton a féktávolság kétszer olyan hosszú, mint száraz úton. A jó állapotú abroncs gyorsan kinyomja az esővizet és a latyakot az érintkezési felülete alól a futófelület mentén. Ezért rendszeresen ellenőrizze a futófelület mélységét. Ennek legalább 4 mm-nek kell lennie. Minél nagyobb a mélység, annál könnyebben távozik a víz.

Vezetés száraz útburkolaton

A száraz útburkolaton történő vezetés biztonságosabb, de vigyázni kell az útfelület hirtelen változásaira, például a kátyúkra, kavicsokra és a pocsolyákra. Ezek miatt hirtelen csökkenhet a tapadás.
Míg száraz úton vezetni jelentősen biztonságosabb, mint nedves úton, az alábbi tanácsok segítenek a gumiabroncsunkat csúcsformában, Önt pedig felkészülten tartani.

 • Rendszeresen, legalább havonta egyszer ellenőrizze az abroncsnyomást.
 • Használjon igényeinek megfelelő autógumikat.
 • Figyeljen a sebességére. Tartsa be a megengedett sebességet és tartson megfelelő követési távolságot.
 • Éjszaka is legyen jó sofőr. Készüljön fel az éjszakai vezetés csökkent láthatóságával együtt járó követelményekre.
 • Ne vezessen fáradtan, különösen, ha erős a forgalom és sok a gyalogos.

3. A használati körülmények

Mivel az abroncs az egyetlen kapcsolat a jármű és az útfelület között, kulcsfontosságú szerepet játszik az úttartás, a kényelem, a féktávolság és az üzemanyag-takarékosság terén. A különféle használati körülmények eltérő gumiabroncsokat igényelnek.

Városban

Mivel a városi forgalom kétszer akkora figyelmet kíván, ezért legalább havonta egyszer vizsgálja meg a téli autógumit, amikor azok hidegek. A túl alacsony nyomású abroncsok növelik a féktávolságot és az üzemanyag-fogyasztást és rendellenes kopáshoz vezet.

A városi használatú autógumival szemben támasztott speciális követelmények:

 • Féktávolság. Olyan abroncsokat használjon, amelyek féktávolsága mind száraz, mind nedves útburkolaton minimális.
 • Élettartam. A számos megállással és elindulással tarkított városi vezetés nagy igénybevételnek teszi ki az abroncsokat. Válasszon hosszabb élettartamú abroncsokat.
 • Üzemanyag-takarékosság. Az alacsony gördülési ellenállású abroncsok kevesebb üzemanyagot fogyasztanak.
 • Abroncsnyomás. Legalább havonta ellenőrizze az abroncsnyomást. A túl alacsony nyomású abroncsok növelik a féktávolságot és az üzemanyag-fogyasztást. Ne feledje ellenőrizni a pótkerék nyomását is.

Országúton és autópályán

Az autógumik kulcsszerepet játszanak abban, hogy a jármű mennyire irányítható viszonylag nagy sebességnél. Biztosítják a megfelelő körülményeket a jármű irányban tartásához.

Abroncsválasztási kritériumok:

 • Féktávolság nagy sebességnél. A maximális biztonság érdekében olyan abroncsot válasszon, amely minimális féktávolságot biztosít mind száraz, mind nedves úton.
 • Kényelem. Hosszú utazásokra olyan abroncsot válasszon, amely mind vibráció, mind zajszint vonatkozásában kényelmet biztosít.
 • Úttartás. Olyan abroncsot válasszon, amely maximális úttartást és stabilitást nyújt

Sportautótéli autógumi sport autó

Ha sportosan szeret vezetni, az abroncsnak biztosítania kell, hogy a gépkocsi viszonylag nagy sebesség mellett is irányban maradjon, betartva a közútra vagy az engedélyezett versenypályára vonatkozó biztonsági szabályokkal.

Abroncsválasztási kritériumok:

 • Tapadás. Olyan profilú abroncsot keressen, amelynek a teljesítménye mind száraz, mind nedves úton kiváló.
 • Úttartás. Válasszon olyan mintázatot, melynek kanyarstabilitása is kiemelkedő.
Hozzászólás

 

 

 

Nyári gumi és téli gumi

 

 

A nyári és a téli gumik, mind mintázatukban, mind összetételükben eltérnek egymástól, így alkalmazkodnak a megfelelő időjárási viszonyokhoz. Míg a nyári gumi legfontosabb tulajdonsága, hogy magasabb hőmérsékleten és nedves, vizes útfelületen is megfelelő biztonságot nyújtson, addig a téli gumi hideg időben, havas, latyakos úton nyújt biztonságot. Sűrű lamellái segítik a tapadást havas útfelületen, s összetételének hála nem változik a tapadása hideg időben sem.

Nyáron, hajlamosabbak vagyunk bátrabban közlekedni, hiszen azt gondoljuk, hogy nics ok rá, hogy az autó ne tudjon megállni időben. Ez persze tévedés, de egy jó minőségű gumiabroncs választásával csökkenthetjük a veszélyt. Fontos, hogy az autógumink megfelelő profilmélységgel rendelkezzen. A törvényi előírás 1,6 mm, de már egy 3-4 mm-es gumi sem alkalmas a biztonságos közlekedésre. Fontos, hogy mind a négy kerék azonos méretű, sebesség és terhelési indexű legyen. Fontos, hogy egy tengelyen egyforma minta legyen, hogy a menettulajdonság ne változzon. Persze szükség van arra is, hogy rendszeresen ellenőrizd a nyomást, így lesz megfelelő a biztonság.