ADAC teszt 2017 téli gumi

A 2017 téli ADAC teszt eredményei

ADAC téli gumi teszt havas úton

Itt van újra a német ADAC csapat téli gumi tesztjeinek eredménye. Szemezgessen kedvére.

195/65R15 méret

A 2017-es ADAC téli gumi tesztjén a standard 195/65R15 méretben 16 gumit tesztelt le.

ADAC teszt 195/65R15 méret

Három jelölt kapott „jó” minősítést:

Continental TS 860

ESA + Tecar Supergrip 9

Kleber Krisalp HP3

Mindhárom modell kiegyensúlyozott teljesítményt mutat. A Continental különösen a nedves és a havas úton mutat kiemelkedő eredményt.

A középmezőny 12 modellt tartalmaz. A két legjobb  - Goodyear és a Dunlop - csak kis mértékben maradt el a „jó” minősítéstől.

A középmezőny többi résztvevője több szempontból is mutat hiányosságokat. A Hankook nedves és havas úton gyengébb, a Vredestein a nedves, havas úton és a kopásban is hiányosságokat mutat.

A Yokohamának egy régebbi mintáját a W. drive V905 vizsgálták, mely jól szerepelt a száraz és a havas úton, és az üzemanyag-fogyasztása is kiváló. Száraz úton az úttartása és a vezetési biztonság szempontjai kiemelkedően jók lettek.

A „megfelelő” eredményt elértek utolsó szakaszának mintázatai már több szempontban is mutatnak gyengeséget, s kevés paraméterben mutatnak jobb eredményt.

A Semperit még éppen lecsúszott a „megfelelő” ítéletről aszáraz úton mutatott rossz tulajdonsága miatt.

215/65R16 méret

Ebben az évben az ADAC tesztjén 16 modell szerepel az SUV modelleken népszerű 215/65R16 méretben.

ADAC teszt 215/65R16 méretben

A Dunlop Wintersport 5 „jó” minősítéssel nyerte meg a tesztet. Egyenletes teljesítményt nyújtott, ugyanakkor a legjobb lett a nedves tapadásban.

A középmezőny igen szélesre sikerült, ezek mind a „megfelelt” minősítést kapták. A három legjobb tesztelt csak kevéssel maradt el egy-egy kritériumban a „jó” minősítéstől. A BF Goodrich G-Force a nedves és száraz úton veszített pontokat, azonban a havas úton igen jól teljesített. A Goodyear kissé elmaradt a hóban, de az üzemanyag-fogyasztása nagyon jó volt. A Nokian WR D4 mintája a havas úton igen jó, azonban a nedves úton veszített pontokat.

A Michelin Alpin 5 kissé kemény a hóban, de kiváló kopásállósággal rendelkezik. Ha nem ragaszkodunk a tökéletes jeges úton való viselkedéshez, akkor a minden másban jó helyezést elérő Continental TS 850P SUV a megfelelő nekünk. A Pirelli Scorpion Winter esetében a hó és a jég jellemzői mellett a megnövekedett üzemanyag-fogyasztás is indokolttá teszi az ADAC ítéletét.

A középmezőnyben lévő többi téli gumi mintázat egy vagy több szempont hiányossága miatt került a lista alsó mezőnyébe. Az Uniroyal a száraz és jeges úton, a Hankook pedig inkább nedves felületeken produkált rosszabb eredményt. A Firestone pedig száraz és nedves úton mutatott hiányosságokat.

A Nankank „elégtelen” minősítése azért indokolt, mert katasztrofális teljesítményt produkált nedves és havas úton is.

Nem szerepelt a teszten néhány márka mintázata, mert még nem készültek el a teszt idejére az új mintázatok, így nem tudtak azon részt venni.

forrás: https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/

Hozzászólás

 

 

 

Nyári gumi és téli gumi

 

 

A nyári és a téli gumik, mind mintázatukban, mind összetételükben eltérnek egymástól, így alkalmazkodnak a megfelelő időjárási viszonyokhoz. Míg a nyári gumi legfontosabb tulajdonsága, hogy magasabb hőmérsékleten és nedves, vizes útfelületen is megfelelő biztonságot nyújtson, addig a téli gumi hideg időben, havas, latyakos úton nyújt biztonságot. Sűrű lamellái segítik a tapadást havas útfelületen, s összetételének hála nem változik a tapadása hideg időben sem.

Nyáron, hajlamosabbak vagyunk bátrabban közlekedni, hiszen azt gondoljuk, hogy nics ok rá, hogy az autó ne tudjon megállni időben. Ez persze tévedés, de egy jó minőségű gumiabroncs választásával csökkenthetjük a veszélyt. Fontos, hogy az autógumink megfelelő profilmélységgel rendelkezzen. A törvényi előírás 1,6 mm, de már egy 3-4 mm-es gumi sem alkalmas a biztonságos közlekedésre. Fontos, hogy mind a négy kerék azonos méretű, sebesség és terhelési indexű legyen. Fontos, hogy egy tengelyen egyforma minta legyen, hogy a menettulajdonság ne változzon. Persze szükség van arra is, hogy rendszeresen ellenőrizd a nyomást, így lesz megfelelő a biztonság.