ADAC teszt 2017 téli gumi

A 2017 téli ADAC teszt eredményei

ADAC téli gumi teszt havas úton

Itt van újra a német ADAC csapat téli gumi tesztjeinek eredménye. Szemezgessen kedvére.

195/65R15 méret

A 2017-es ADAC téli gumi tesztjén a standard 195/65R15 méretben 16 gumit tesztelt le.

ADAC teszt 195/65R15 méret

Három jelölt kapott „jó” minősítést:

Continental TS 860

ESA + Tecar Supergrip 9

Kleber Krisalp HP3

Mindhárom modell kiegyensúlyozott teljesítményt mutat. A Continental különösen a nedves és a havas úton mutat kiemelkedő eredményt.

A középmezőny 12 modellt tartalmaz. A két legjobb  - Goodyear és a Dunlop - csak kis mértékben maradt el a „jó” minősítéstől.

A középmezőny többi résztvevője több szempontból is mutat hiányosságokat. A Hankook nedves és havas úton gyengébb, a Vredestein a nedves, havas úton és a kopásban is hiányosságokat mutat.

A Yokohamának egy régebbi mintáját a W. drive V905 vizsgálták, mely jól szerepelt a száraz és a havas úton, és az üzemanyag-fogyasztása is kiváló. Száraz úton az úttartása és a vezetési biztonság szempontjai kiemelkedően jók lettek.

A „megfelelő” eredményt elértek utolsó szakaszának mintázatai már több szempontban is mutatnak gyengeséget, s kevés paraméterben mutatnak jobb eredményt.

A Semperit még éppen lecsúszott a „megfelelő” ítéletről aszáraz úton mutatott rossz tulajdonsága miatt.

215/65R16 méret

Ebben az évben az ADAC tesztjén 16 modell szerepel az SUV modelleken népszerű 215/65R16 méretben.

ADAC teszt 215/65R16 méretben

A Dunlop Wintersport 5 „jó” minősítéssel nyerte meg a tesztet. Egyenletes teljesítményt nyújtott, ugyanakkor a legjobb lett a nedves tapadásban.

A középmezőny igen szélesre sikerült, ezek mind a „megfelelt” minősítést kapták. A három legjobb tesztelt csak kevéssel maradt el egy-egy kritériumban a „jó” minősítéstől. A BF Goodrich G-Force a nedves és száraz úton veszített pontokat, azonban a havas úton igen jól teljesített. A Goodyear kissé elmaradt a hóban, de az üzemanyag-fogyasztása nagyon jó volt. A Nokian WR D4 mintája a havas úton igen jó, azonban a nedves úton veszített pontokat.

A Michelin Alpin 5 kissé kemény a hóban, de kiváló kopásállósággal rendelkezik. Ha nem ragaszkodunk a tökéletes jeges úton való viselkedéshez, akkor a minden másban jó helyezést elérő Continental TS 850P SUV a megfelelő nekünk. A Pirelli Scorpion Winter esetében a hó és a jég jellemzői mellett a megnövekedett üzemanyag-fogyasztás is indokolttá teszi az ADAC ítéletét.

A középmezőnyben lévő többi téli gumi mintázat egy vagy több szempont hiányossága miatt került a lista alsó mezőnyébe. Az Uniroyal a száraz és jeges úton, a Hankook pedig inkább nedves felületeken produkált rosszabb eredményt. A Firestone pedig száraz és nedves úton mutatott hiányosságokat.

A Nankank „elégtelen” minősítése azért indokolt, mert katasztrofális teljesítményt produkált nedves és havas úton is.

Nem szerepelt a teszten néhány márka mintázata, mert még nem készültek el a teszt idejére az új mintázatok, így nem tudtak azon részt venni.

forrás: https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/

Hozzászólás

 

 

 

Téli gumi és nyári gumi

 

 

A téli gumik és a nyári gumik, mind mintázatukban, mind összetételükben eltérnek egymástól, így alkalmazkodnak a megfelelő időjárási viszonyokhoz. Míg a nyári gumi legfontosabb tulajdonsága, hogy magasabb hőmérsékleten és nedves, vizes útfelületen is megfelelő biztonságot nyújtson, addig a téli gumi hideg időben, havas, latyakos úton nyújt biztonságot. Sűrű lamellái segítik a tapadást havas útfelületen, s összetételének hála nem változik a tapadása hideg időben sem.

Téli körülmények esetén jobb tapadása az új téli guminak van, így tudjuk biztonságosan megállítani az autót, s a hírtelen kormánymozdulatokra is az tud jól reagálni. A téli gumi anyaga a nyári gumival szemben puhább, hogy az alacsonyabb hőmérsékleten is megfelelő tapadása legyen. A keményebb nyári gumi használata télen nem javasolt, mert nem megbízható. A hideg aszfalton a nyári gumi megkeményedik, nem jól tapad, csúszik.

Nyári gumi, Négyévszakos gumi, Téli gumi webáruházunkban

 Téligumi, nyári gumi vagy felnit? Nálunk a legjobb helyen jár! Autógumi webáruházunkban megtalálja a vezető téli gumi, nyári gumi és felni gyártók kínálatát. Autógumik széles választékát kínáljuk: nyári gumi, téli gumi, négyévszakos gumi, személyautó gumi, terepjáró gumi, kisáruszállító gumi. A választásban segítséget nyújt autógumi és felni keresőnk, ahol könnyedén kiválaszthatja, hogy milyen gumit keres, és tovább szűkítheti a keresést járműtípusra, gumi márkára, gumi méretre. Autógumi tanácsadó szolgáltatásunk segít Önnek a legideálisabb téli gumi, nyári gumi kiválasztásában, míg blogunkban érdekes híreket olvashat az autógumik világából.

 csatlakozz