ADAC nyári gumi teszt 2018

2018-as ADAC nyári gumi teszt

2018 ADAC nyári gumi teszt

Idén 2 méretben készítették el a szokásos ADAC tesztet, a 175/65R14 és a 205/55R16 népszerű méretekben.

175/65R14 méretben a következő mintázatok vettek részt (ABC sorrendben):

Apollo Amazer 4G Eco; Continental ContiPremiumContact 5; Dunlop Street Response 2; Falken Sincera SN832 Ecorun; Firestone Multihawk 2; Fulda EcoControl; Goodyear EfficientGrip Compact; Kleber Dynaxer HP3; Maxxis Mecotra 3; Pirelli Cinturato P1 Verde; Pneumant Summer ST2; Sava Perfecta; Semperit Comfort-Life 2; Vredestein T-trac 2

175/65R14 nyári gumi teszt

Meglepő eredmények születtek, hiszen a legjobbak között nem találunk klasszikus prémium márkát. A jó minősítést kapott két modell kiegyensúlyozott teljesítményt tudott nyújtani. A Falken száraz úton, a Semperit nedves úton mutatott jobb eredményt az átlagnál. A középmezőny igen szélesre sikerült. A jó eredményről többnyire a nedves úton való viselkedésük miatt csúsztak le. Kivételt jelent a Continental, mert ő megkaphatta volna a jobb eredményt, csak a kopás mértéke sodorta a középmezőnybe. A Sava a rossz nedves tapadás és a magas zajszint miatt került az elégséges besorolásba.

A tesztbe nem kerültek be a Michelin, a Bridgestone és a Hankook modellek, mert azok újabb mintái még nem kerültek tesztelésre, így a régi, már nem kapható minták tesztelése nem releváns.

205/55R16 méretben a következő mintázatok vettek részt (ABC sorrendben):

Bridgestone Turanza T001 Evo; Continental ContiPremiumContact 5; Cooper Zeon CS8; ESA+Tecar Spirit 5 HP; Firestone Roadhawk; Fulda EcoControl HP; Giti Premium H1; Goodyear EfficientGrip Performance; Hankook Ventus Prime 3 K125; Infinity Ecosis; Kumho Ecsta HS51; Michelin Primacy 3; Nexen N´blue HD Plus; Pirelli Cinturato P7 Blue, Semperit Speed-Life 2; Vredestein Sportrac 5

205/55R16 nyári gumi teszt

A 205/55R16 méretben a teszt résztvevőinek több mint egyharmada megkapta a Jó minősítést, nyolc Megfelelőt, míg kettő Elégségest kapott. A Jóra értékelt modellek közül három prémium márka, s három középkategóriás modell. Mindannyian kiegyensúlyozott teljesítményt tudtak nyújtani. A Michelin a különösen jó kopásállóságával, a Bridgestone és a Semperit a nedves úton, a Hankook pedig száraz úton való viselkedésével érte el a megtisztelő címet. A Continental és a Firestone pedig minden szempontból kiemelkedő volt.

A Megfelelő minősítést kapott mintázatok eredményeihez leginkább a nedves tapadásnál elért pontszámok voltak a befolyásoló tényezők. A Giti, a Goodyear és a Nexen esetében kopás miatt alakult így a végeredmény.

A legrosszabb eredményt elért versenyzők a nagy sebességű teszten buktak meg.

A Michelin és a Bridgestone új mintája még nem került bele a tesztelendő gumiabroncsok közé, így a régi minták teszt eredményei nem relevánsak.

Hozzászólás

 

 

 

Nyári gumi és téli gumi

 

 

A nyári és a téli gumik, mind mintázatukban, mind összetételükben eltérnek egymástól, így alkalmazkodnak a megfelelő időjárási viszonyokhoz. Míg a nyári gumi legfontosabb tulajdonsága, hogy magasabb hőmérsékleten és nedves, vizes útfelületen is megfelelő biztonságot nyújtson, addig a téli gumi hideg időben, havas, latyakos úton nyújt biztonságot. Sűrű lamellái segítik a tapadást havas útfelületen, s összetételének hála nem változik a tapadása hideg időben sem.

Nyáron, hajlamosabbak vagyunk bátrabban közlekedni, hiszen azt gondoljuk, hogy nics ok rá, hogy az autó ne tudjon megállni időben. Ez persze tévedés, de egy jó minőségű gumiabroncs választásával csökkenthetjük a veszélyt. Fontos, hogy az autógumink megfelelő profilmélységgel rendelkezzen. A törvényi előírás 1,6 mm, de már egy 3-4 mm-es gumi sem alkalmas a biztonságos közlekedésre. Fontos, hogy mind a négy kerék azonos méretű, sebesség és terhelési indexű legyen. Fontos, hogy egy tengelyen egyforma minta legyen, hogy a menettulajdonság ne változzon. Persze szükség van arra is, hogy rendszeresen ellenőrizd a nyomást, így lesz megfelelő a biztonság.